Bulgur 5000g
Bulgur jest lekkostrawny, ma korzystny skład odżywczy i niski indeks glikemiczny. Zawiera błonnik, witaminy i minerały. Bulgur może być włączony do codziennej diety jako dodatek lub jako część głównych posiłków. Jest świetną alternatywą dla ryżu do risotto i innych dań. Pakowane w wygodne opakowanie gastronomiczne.
Bulgur to rodzaj kaszy z ziaren pszenicy, najczęściej pszenicy twardej, sporządzony z gotowanych i następnie wysuszonych ziaren zboża, często używany w kuchni tureckiej i bliskowschodniej. Kasza bulgur to rodzaj kaszy, której właściwości i wartości odżywcze są doceniane przez mieszkańców Bliskiego Wschodu już od ponad 4000 lat. Kasza bulgur to obok ryżu ich podstawowy składnik diety. Kasza bulgur w Polsce jest mało znana, a szkoda gdyż ma mniej kalorii i prawie dwa razy więcej błonnika niż brązowy ryż.
Skład
100% pszenica durum. Produkt zawiera gluten.
Dawkowanie
--
Wartość odżywcza – 100 g produktu
Wartość energetyczna | 1 560 kJ/372,8 kcal |
---|
Tłuszcz | 3,4 g |
---|
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0,4 g |
Węglowodany | 67 g |
---|
w tym cukry | g |
Białko | 14 g |
---|
Sól | g |
---|
Pozostałe | g |
---|
Zawartość alergenów
Alergen 1 – Zawiera | Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies) |
---|
Alergen 3 – Śladowe ilości | jajka |
---|
Alergen 7 – Śladowe ilości | mleko |
---|
Alergen 8 – Śladowe ilości | orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, pekan, orzechy brazylijskie, pistacje, makadamia)
|
---|