Kuskus 5000g
Kuskus to lekkostrawne danie, które może być stosowane zarówno jako dodatek, jak i główny składnik dań warzywnych lub mięsnych. Nadaje się do dań wegetariańskich. W połączeniu ze świeżymi warzywami można stworzyć pyszną sałatkę o nieoczekiwanych smakach i kolorach. Główną zaletą kuskusu jest jego szybkie przygotowanie, które nie wymaga gotowania, a jedynie zalania wrzątkiem. Kuskus to rodzaj kaszy, która pochodzi z północnej Afryki. Pakowane w wygodne opakowanie gastronomiczne.
Kuskus to tradycyjny produkt spożywczy, łączący cechy makaronu i kaszy, a także nazwa przyrządzanej z niego potrawy. Ma postać okrągłych ziaren o średnicy rzędu 1 mm, otrzymywanych z pszenicy twardej. Jej sukces to zasługa smaku, uniwersalności oraz łatwości przyrządzenia. Kuskus wyróżnia się jednak dużą zawartością białka – jest go więcej niż w innych rodzajach kaszy. W kaszy kuskus znajdziemy żelazo, sód, wapń, fosfor, witaminy z grupy B (zwłaszcza niacynę oraz kwas foliowy) i błonnik.
Skład
Semolina z pszenicy durum.
Dawkowanie
--
Wartość odżywcza – 100 g produktu
Wartość energetyczna | 1 490 kJ/356 kcal |
---|
Tłuszcz | 1,2 g |
---|
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0,2 g |
Węglowodany | 69 g |
---|
w tym cukry | 3,3 g |
Białko | 14 g |
---|
Sól | 0,01 g |
---|
Pozostałe | g |
---|
Zawartość alergenów
Alergen 1 – Zawiera | Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies) |
---|
Alergen 3 – Śladowe ilości | jajka |
---|
Alergen 7 – Śladowe ilości | mleko |
---|
Alergen 8 – Śladowe ilości | orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, pekan, orzechy brazylijskie, pistacje, makadamia)
|
---|