Ryż parboiled 5000g
Ryż parboiled zwany również ryżem parabolicznym to brązowy lub biały ryż, który został poddany specjalnej obróbce termicznej. Aby uzyskać pożądaną formę, musiał być wystawiony na działanie pary wodnej pod wysokim ciśnieniem. Stąd też pochodzi jego nazwa. To właśnie dzięki tej metodzie ryż ten pozostaje sypki i nie skleja się. Pakowane w wygodne opakowanie gastronomiczne.
Ryž parboiled ma on znacznie niższy indeks glikemiczny niż zwykły biały ryż, w związku z tym może być spożywany przez osoby z zaburzeniami glikemii. Jest on również bezpieczny dla osób z alergiami pokarmowymi, a także z chorobami jelit. Ze względu na wysoką zawartość witamin z grupy B oraz składników mineralnych, ryż parboiled korzystnie oddziałuje na nasze zdrowie. Wspiera prawidłową pracę układu nerwowego i mięśniowego. Wpływa korzystnie na mikrobiom jelitowy. Reguluje ciśnienie krwi.
Skład
Ryż parboiled długoziarnisty.
Dawkowanie
--
Wartość odżywcza – 100 g produktu
Wartość energetyczna | 1 528 kJ/365,1 kcal |
---|
Tłuszcz | 0,7 g |
---|
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0,2 g |
Węglowodany | 80 g |
---|
w tym cukry | 0,1 g |
Białko | 7,1 g |
---|
Sól | g |
---|
Pozostałe | g |
---|
Zawartość alergenów
Alergen 1 – Śladowe ilości | Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies) |
---|
Alergen 3 – Śladowe ilości | jajka |
---|
Alergen 7 – Śladowe ilości | mleko |
---|
Alergen 8 – Śladowe ilości | orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, pekan, orzechy brazylijskie, pistacje, makadamia)
|
---|