AG Groch żółty łuskany połówki 5000g
Groch żółty o roślina strączkowa, której wartości odżywcze i właściwości zdrowotne najpierw doceniano na Bliskim Wschodzie. Groch stanowi dobre źródło białka, dostarcza też węglowodanów, a także błonnika, który usprawnia trawienie. Poza tym groch ma działanie zasadotwórcze i neutralizuje zakwaszające działanie pokarmów. Pakowane w wygodne opakowanie gastronomiczne.
Groch żółty jest polecanym produktem do stosowania w zdrowej, zróżnicowanej diecie. Groch odgrywa dużą rolę w zapobieganiu rakowi jelita grubego, pomaga w leczeniu raka piersi, raka trzustki, raka prostaty, raka płuc czy białaczki. Z produktów roślinnych najbardziej wartościowe białko znajduje się w nasionach roślin strączkowych. Groch również jest źródłem białka, zawierającego szczególnie dużo lizyny i treoniny, ale także innych tzw. aminokwasów egzogennych - które musimy dostarczać z pożywieniem, gdyż nasz organizm ich nie syntetyzuje.
Skład
Groch żółty.
Dawkowanie
--
Wartość odżywcza – 100 g produktu
Wartość energetyczna | 1 450 kJ/346,5 kcal |
---|
Tłuszcz | 1,3 g |
---|
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0,3 g |
Węglowodany | 57 g |
---|
w tym cukry | g |
Białko | 22 g |
---|
Sól | 0,05 g |
---|
Pozostałe | g |
---|
Zawartość alergenów
Alergen 1 – Śladowe ilości | Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies) |
---|
Alergen 3 – Śladowe ilości | jajka |
---|
Alergen 7 – Śladowe ilości | mleko |
---|
Alergen 8 – Śladowe ilości | orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, pekan, orzechy brazylijskie, pistacje, makadamia)
|
---|